Sport coaching

Miért van szükség Sport coachra?

Egy sportcsapatnak rengeteg mindenki tagja: edző, szakosztályvezető, erőnléti edző, masszőr, sajtóreferens, szülő …. mi szükség van még egy coachra?

Az hogy egy csapatban “már így is túl sokan vagyunk” rengetegszer elhangzik, és ezzel sokszor jómagam is egyetértek. Mindezek mellett mi szükség van egy Sport coachra, mit csinál és mikor csinálja?

A Sport coach feladata a sportoló mentális felkészítése

A sportolóval dolgozik együtt, az Ő teljesítményét segíti, az Ő erőforrásaira épít, a bizalmasa. Azokat a témákat érintik, melyek a sportolót foglalkoztatják, tehát ezeket a kérdéseket teszik a helyére, növelve a sportoló önbizalmát és önismeretét. Ilyen lehet például, a teljesség igénye nélkül:

Miért-van-szükség-Sport-coachra
  • a sportoló – edző viszony (miért szigorúbb Velem mint, a másikkal, miért ülök én a kispadon stb.),
  • az Őt zavaró tényezők (pl. hogyan tudja kizárni a közönséget, az Őt lökdöső ellenfelet vagy a sajtó provokatív kérdéseit)
  • a fejlődést gátló tényezők feltárása, motiváció fenntartása

A maximális teljesítmény mérhető, sportágtól függően időben, méterben, pontszámban, gólokban stb. Az elvégzett edzésmunka, legyen az erőnléti, technikai, taktikai elhanyagolhatatlan. Azonban van egy “itt és most” faktor, mely rengeteg esetben fejben dől el.

A coach feladata, hogy az egyéb szakemberektől szerzett tudást, az edzésmunkával szerzett képességeket, és azt a megfoghatatlan valamit, amit úgy hívunk tehetség alkalmazni tudja ügyfele.

A magától telhető legjobb teljesítményt tudja a sportoló nyújtani, akkor is ha esik az eső, ha bal lábbal ébredt fel, vagy meglepő fordulatként másik csapatkapitánnyal kell szembenéznie.

Ez a munka nem a versenypályán, nem a versenynapján zajlik. A Sport coach felkészítő feladatokat lát el, a sportoló tudására alapozva. Így a sportoló nem függ a coachtól, aki alapvetően nincsen jelen a versenyhétvégén. Az ügyfél a folyamat során feltárt eszközöket maga tudja alkalmazni, hiszen ezeket az eszközöket – a coach segítségével – önmaga tárta fel. Ezért is beszélünk személyre szabott folyamatokról. Nagyobb rálátással, cselekvési tervvel érkezik az edzésekre, megmérettetésekre, növelve a hatékonyságot, javítva az eredményeket.

Bővebben a Sport Coachingról