Sport coaching

A mentális felkészültség ugyanolyan mértékben hozzájárul az eredményhez, mint a fizikai felkészültség

Egy versenysportoló felkészülésének alapja nem csak fizikai, hanem szellemi, mentális elemeket is tartalmaz. A mentális felkészülés biztosítja, hogy mindazt a fizikai felkészültséget, taktikai tudást, melyeket az edzésmunkával adoptált, versenyhelyzetben alkalmazni tudjon.

Egy sportoló karrierjében alapvetően “itt és most” mozzanatok döntenek: elkapja-e a gólpasszt, az utolsó körben halad át elsőként a célvonalon, vagy megugorja-e akkor a legnehezebb elemet, amikor a bírók pontozzák.

Személyiségtípusonként másképp reagálunk a versenyhelyzetekre, melyek az idő előre haladtával “rutinszerűbbé” válnak. Azonban a rutin kialakításának ideje radikálisan csökkenthető megfelelő önismerettel, a jó szokások tudatosításával és tervezett alkalmazásával.

A coaching folyamat során a sportoló dolgozik, ez esetben fejben. A coach segíti, vezeti ezen az úton, de az egyes megoldásokat az ügyfél gondolja ki. Ez biztosítja azt, hogy olyan megoldások születnek, melyekkel szimpatizál, melyeket adoptálni tud és alkalmazni szeretne.

A mentális felkészültség ugyanolyan mértékben hozzájárul az eredményhez, mint a fizikai felkészültség

Végig gondolja környezetét, az Őt támogató vagy esetleg hátráltató tényezőket. Hogyan csökkenthetőek a hátráltató tényezők? Mit csinálhat másképp helyette? Mi az ami korábban működött? A sportoló saját tapasztalatain keresztül, saját megoldásokat fog találni, melyek komfortosak számára, melyek beépíthetőek az Ő versenyrutinjába.

Egy dolog állandó, a változás

Az ismert teljesítménykényszeren felül, rengeteg a változó tényező: vizes futam, más csapatösszetétel, új ellenfél, technikai probléma. Azt, hogy mi lesz ez a változó tényező nem tudhatjuk előre. Az azonban tanulható, tudatosítható, hogyan kezeljük az ilyen helyzeteket.

Az a sportoló, aki a felmerülő akadályokat gyorsabban és flottul tudja kezelni, aki nem rémül meg az újdonságoktól, nem zökkenti ki egy változó tényező, jobban fog teljesíteni. Mindez csapatjátékok esetében fűszerezhető azzal a kommunikációval, mely az egész csapat magabiztosságát növeli.

A magabiztosságot növeli a sportolói önismeret, ha tisztában van azokkal az értékeivel, melyekre támaszkodni tud. Növeli az elvégzett munka, a felkészültség tudatosítása. A különböző lehetőségek átgondolása, nemzetközi esetek, példaképek ismerete: ezek mind segítenek akkor, amikor azonnal és gyorsan szükséges cselekedni, amikor nincsen idő leblokkolni, a döntést halogatni.

A mentális felkészültség az egyéb edzésmunkákat támogatva, azok hatékonyságát növeli. Segíti a váratlan helyzetek kezelését. A sportoló ennek köszönhetően stabilabb, jobb eredmények elérésére lesz képes.